Home » De Corona adem test biedt binnen een paar minuten resultaat

De Corona adem test biedt binnen een paar minuten resultaat

corona ademtest

De ademtest wordt uitgevoerd met een elektronische neus. Het systeem is ontwikkeld door en het biedt ten opzichte van de PCR-test en de LAMP-test de mogelijkheid om binnen een paar minuten de uitslag van een Corona onderzoek te hebben. We zetten hier de belangrijke voor- en nadelen op een rij.

 

De belangrijkste voor- en nadelen van de adem test 

We hebben de belangrijks pro’s en con’s van deze manier van testen op het Coronavirus op een rij gezet:

  • Een groot voordeel is dat de uitslag direct beschikbaar is. Je hoeft hierop slechts een minuut of twee te wachten. Dit maakt de adem test ook bij uitstek geschikt om gebruikt te worden door scholen, musea en restaurants en cafés.
  • De adem test is uitvoerig getest door het commerciële bedrijf in Nederland dat de ademtest heeft ontwikkeld. Dit in samenwerking met het universitair ziekenhuis in Leiden.
  • De test is daarbij niet invasief omdat je uitsluitend in het apparaat hoeft te ademhalen. Het onderzoek is niet pijnlijk of vervelend.
  • Het gebruik van het apparaat is veilig en hygiënisch omdat het na elk gebruik grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd.

 

Dan de belangrijke nadelen:

  • De test kan in principe niet met zekerheid een positieve uitslag geven. Als er op basis van ademanalyse dus niet een definitieve negatieve uitslag kan worden bewerkstelligd dan moet er alsnog een PRC-test of LAMP-test worden uitgevoerd om definitief uitsluitsel te kunnen krijgen. Het kan ook zijn dat er geen conclusie kan worden getrokken op basis van jouw adem waardoor jou al dan niet terecht de toegang wordt geweigerd tot een openbare ruimte.
  • Het is nog niet bewezen dat de adem test ook kan worden uitgevoerd bij personen van onder de 18 jaar. Dat is vervelend, omdat de test juist bij uitstek geschikt is voor kinderen omdat het geen pijnlijk onderzoek is. Wel is een vergelijkbare test gebruikt bij kinderen om longproblemen vast te stellen dus het is te verwachten dat nieuw wetenschappelijk aantoont dat de adem test ook bij kinderen een negatieve Corona uitslag kan aantonen. Wie weet dat de test dan ook kan worden toegepast om Corona buiten de schooldeuren te houden.

 

Hoe kan ik een ademtest laten uitvoeren? 

De adem test wordt op dit moment beperkt gebruikt door de Nederlandse overheid. Wel zijn er de nodige proeven uitgevoerd en is het de intentie van de overheid om elke GGD-straat te voorzien van minimaal 1 adem test.  Particulier wordt deze test ook nog niet in overvloed aangeboden.