Home » De Corona blaastest kan snel resultaat geven bij een corona test

De Corona blaastest kan snel resultaat geven bij een corona test

corona blaastest

Voor een snel resultaat is de Corona blaastest een goed alternatief. Het onderzoek lijkt enigszins op het testen op alcohol in de adem.  Als je kiest voor dit onderzoek dan krijg je een neusklem op en moet je vijf keer rustig in het apparaat ademen. Sensoren in het apparaat meten de combinatie van stoffen in de adem en de computer koppelt dit aan duizenden andere profielen, van mensen die wel of juist niet met Corona besmet zijn geweest.  Zo kan in ieder geval een negatieve uitslag definitief worden aangetoond. Al met al duurt het onderzoek drie tot vier minuten, ook omdat het apparaat tussentijds natuurlijk goed schoongemaakt wordt.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van de Corona blaas test?

Een groot voordeel van de Corona blaas test is dat deze minder invasief is dan bijvoorbeeld de PCR-test. Er wordt geen gebruik gemaakt van een wattenstaafje en daarmee vindt er geen lichamelijk onderzoek plaats. Een ander voordeel is dat de test snel werkt. Je hoeft geen 24 uur te wachten, maar kunt de uitslag binnen een paar seconden verwachten.

Een nadeel van de Corona blaastest is dat deze in Nederland niet op grote schaal wordt toegepast. Een ander nadeel is dat de Corona blaastest uitgevoerd moet worden in een stabiele omgeving. Corona testen vanuit de auto horen dan dus niet meer tot de mogelijkheden, zoals dat nu met de PCR-test gebruikelijk is. Daarom zullen er teststraten moeten komen waar je door heen wandelt. Dit komt daarnaast ook omdat de uitlaatgassen van auto’s invloed kunnen hebben op het onderzoek.  Tenslotte is de Corona blaastest bij een positieve uitslag niet even secuur als de bekende PCR-test. 

De nieuwe goedgekeurde Corona sneltest is ook minder invasief dan de PCR test. Bij nieuwe manier van testen hoeft er geen uitstrijkje meer genomen te worden van de nasofarynx, op een diepte van +/- 8 centimeter. De nieuwe manier van testen met de Antigeen sneltest werkt even nauwkeurig aan het begin van de neusholte. Zie testmethode 2 bij de goedgekeurde Corona Antigeen test.

 

De Corona blaastest in Nederland 

Het is tenslotte niet de verwachting dat de Corona blaastest de PCR test in het geheel zal vervangen. Het zal circa 40.000 van de 170.000 testen per dag kunnen uitvoeren.  De Corona blaastest is bedacht door het Nederlandse bedrijf Breathomix en uitgebreid getest in samenwerking met LUMC, het Academisch ziekenhuis in Leiden en de GGD-afdeling in Amsterdam. De Corona blaastest wordt met name gebruikt als eerste check en geeft een betrouwbare uitslag als iemand negatief test op Corona. Als daaruit blijkt dat een test kandidaat geen corona heeft kan de PCR-test worden overgeslagen en zo kan de druk op de teststraat worden verlicht. Een groot percentage van de patiënten kan door Corona blaastest bij voorbaat gezond worden verklaard.

Nieuwsupdate over de Corona blaastest