Home » De LAMP-test kan snel bij een individu corona vaststellen

De LAMP-test kan snel bij een individu corona vaststellen

corona LAMP test

De LAMP-test is een variant op de bekende PRC test. De afkorting LAMP staat voor loop-mediated isothermal amplification. Het testen op Corona is van groot belang omdat alleen zo de verspreiding van het virus gecontroleerd kan worden en er degelijk bron- en contactonderzoek kan worden uitgevoerd. Ook kun je, door je te laten testen, voorkomen dat je familieleden en/of vrienden kunt besmetten.  Bij corona gerelateerde klachten zoals verkoudheid, hoesten en pijn aan de longen is het dus verstandig om je altijd te laten testen en de LAMP-test is daarbij een populair alternatief.

 

Zo wordt een LAMP-test uitgevoerd 

Het uitvoeren van een lamptest gebeurt ook met een swap waarbij een gediplomeerd medewerker het onderzoek zal afnemen. Het gehele onderzoek neemt minder dan een minuut in beslag. Er zijn ook medewerkers speciaal opgeleid voor het uitvoeren van de LAMP-test bij (jonge) kinderen. Het blijft voor hen tenslotte een vervelende procedure. In sommige gevallen kan er gebruik worden gemaakt van een zogeheten sabbelswab waarbij alleen onderzoek in de mond wordt gedaan.

Een groot voordeel van de LAMP-test ten opzichte van de PRC test is dat de uitslag sneller bekend zal zijn. Er wordt wel gebruik gemaakt van aparte apparatuur en stoffen zodat het gebruik van LAMP-test geen invloed heeft op de beschikbaarheid van PRC-tests en omgekeerd. Ook bij de LAMP-test wordt er gebruik gemaakt van het vermenigvuldigen van stukje genetische materiaal, een methode die ontwikkeld werd in Amerika en die de uitvinder de Nobelprijs voor Scheikunde oplevert. Deze techniek was overigens al bekend voor de Corona uitbraak maar kon nu wereldwijd worden ingezet voor deze effectieve test.

 

Voor wie is de LAMP-test geschikt? 

De LAMP-test kan qua uitvoering worden vergeleken met die van de PCR-test. Daarom is deze geschikt voor mensen van alle leeftijden en kan er geen schade aan het lichaam worden veroorzaakt. De LAMP-test kan daarmee ook eenvoudig op locatie worden uitgevoerd in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Doordat de LAMP-test niet direct een uitslag kan geven is deze echter minder geschikt om te worden toegepast bij de ingangen van horecagelegenheden, festivals en andere openbare gelegenheden. Hiervoor zijn aparte sneltests beschikbaar.

Laat je dus in ieder geval testen bij coronaklachten en weet dat de LAMP-test een sneller resultaat kan bieden dan de PRC-test en dat daarbij dus een betrouwbare uitslag wordt bewerkstelligd. De Corona test word aangeboden bij sommige GGD-teststraten en bij commerciële partijen die de LAMP-test op zeer korte termijn tegen betaling aanbieden.