Home » De mogelijkheden van de PRC test

De mogelijkheden van de PRC test

pcr test testen corona

Er zullen weinig inwoners van Nederland zijn voor wie de PRC test onbekend is. De test is uitvoerig besproken, bekritiseerd en verdedigd in de media. Hier vertellen we hoe de PRC test wordt uitgevoerd, hoe een uitslag wordt bepaald en hoe het zit met de betrouwbaarheid van de PRC test. Hoe dan ook is de test een accurate manier om besmetting met het Corona virus vast te stellen en aan de hand daarvan de nodige maatregelen te nemen.

 

Deze stappen worden er doorlopen bij een PRC test

Een PRC test wordt uitgevoerd bij een GGD teststraat of bij een particuliere locatie. Uiteraard moet de veiligheid van medewerkers worden gegarandeerd en deze personen worden voorzien van beschermende kleding. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk afstand gehouden. Voordeel is dat men bij de test gewoon in de auto kan blijven zitten. Medewerkers die de PRC test afnemen zijn hiervoor speciaal opgeleid en voeren honderden test per dag uit. Dit zijn de stappen die worden doorlopen:

 

  1.     De persoonlijke gegevens van het individu worden geverifieerd zodat de juiste uitslag aan de juiste persoon kan worden gekoppeld.
  2.     De test medewerker geeft de persoon een zakdoekje om de neus mee te snuiten.
  3.     Vervolgens worden er een keel en een neusswab (wattenstaaf) uitgevoerd. Dit wordt gedaan met wattenstaafjes en de medewerker zal diep in de neus moeten reiken om zo een betrouwbare uitslag te kunnen garanderen.
  4.     Dit is het einde van het onderzoek. De verkregen stoffen worden naar een lab gestuurd en daar wordt getest op de aanwezigheid van genetische stoffen van COVID-SARS-2. Deze resultaten worden vermenigvuldigd en er wordt direct contact opgenomen met een positief getest persoon.
  5.     De uitslag wordt via de e-mail of telefonisch aan het individu gecommuniceerd.

 

Kan de uitslag van een PRC test ook verkeerd zijn? 

De PRC test is erg nauwkeurig. Toch bestaat erbij altijd een foutmarge. Deze foutmarge is bij de PRC test erg klein en het is dus zeldzaam dat de verkeerde uitslag wordt gegeven. Externe factoren kunnen ook van invloed zijn op de uitslag. Zo is het belangrijk dat er voldoende materiaal wordt afgenomen en kan het ook zijn dat je wel degelijk positief test op het Coronavirus maar dat je eerder ziek bent geweest en inmiddels niet meer besmettelijk bent. Dit komt doordat virusdelen nog weken na besmetting in het lichaam aanwezig kunnen zijn.

De goedgekeurde Corona test is een sneltest waar je niet lang op de uitslag hoeft te wachten. De uitslag is namelijk binnen 15 minuten bekend!