Home » Nieuws » Corona blaastest getest

Corona blaastest getest

Binnenkort lijkt het mogelijk te zijn om in plaats van een wattenstaafje in je neus, om je op Corona te testen, een blaastest te ondergaan. De GGD-teststraten worden op een aantal plekken, waaronder Amsterdam, voorzien van zeer dure apparatuur om te testen op Corona via een blaastest.

Hoe werkt de Corona blaastest?

Bij de blaastest krijg je een neusklem op en vervolgens adem je een aantal keer rustig. Het apparaat, welke verbonden is met een computer, zal de gegevens gaan berekenen en de uitslag bekend maken. De testen laten nu zien dat dit binnen enkele seconden kan worden afgelezen. De elektronische neus, zoals de test ook wel genoemd wordt, werd in oktober vorig jaar al kleinschalig getest in laboratoria.

Getest door Minister Hugo de Jonge

De Corona blaastest is in ondere andere in Amsterdam getest door Minister Hugo de Jonge. Het doel is om op iedere testlocatie (teststraat) een Corona blaastest te krijgen. De blaastest zal de normale wattenstaaftest niet gaan vervangen. Hoe het met de betrouwbaarheid zit van de Corona blaastest is onduidelijk. Het enige wat in het nieuws wordt vermeld momenteel is dat de blaastest betrouwbaar is. Cijfers worden niet bekend gemaakt. Waarschijnlijk gaat de GGD niet zonder reden verder met de wattenstaaftest (Antigeen test) waarbij een monster uit de neusholte wordt gehaald.

 

Laatste nieuwsupdate: 29-01-2021

GGD’s nemen de blaastest officieel in gebruik. Vooralsnog zijn er geen cijfers bekend gemaakt van de betrouwbaarheid (specificiteit/sensitiviteit).