Home » Nieuws » Het gebruiken van de verplichte mondkapjes

Het gebruiken van de verplichte mondkapjes

Sinds 1 december 2020 is er in Nederland een verplichting om mondkapjes te gebruiken. De overheid wil door het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Bovendien wordt door het vrijwel overal verplicht stellen van het mondkapje duidelijker welke regels moeten worden nageleefd om verspreiding van het virus te voorkomen.. De verplichting om een mondkapje te dragen is er in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in alle overdekte en publieke ruimten en bij contactberoepen. Natuurlijk moet je weten waar je een mondkapje moet dragen, wat goede mondkapjes zijn en hoe je een goed mondkapje moet dragen.

Waar moet je een mondkapje dragen?

mondkapje dragen schoolHet dragen van een mondkapje is verplicht op de volgende plekken:
● Mondkapjes moeten gedragen worden in publieke en openbare ruimtes als winkels, musea, restaurants en theaters.
● In de volgende scholen en onderwijsinstellingen is het dragen van een mondkapje verplicht: middelbare scholen, hogescholen en universiteiten.
● Mensen met een contactberoep, zoals kappers en fysiotherapeuten, moeten mondkapjes dragen.
● In het openbaar vervoer, en ook bij de haltes en op de stations, moeten mondkapjes worden gedragen.
● Mondkapjes zijn verplicht in luchthavens, in het vliegtuig en tijdens het vervoer in een touringcar.

Gebruik de juiste mondkapjes

mondkapjes hygiene corona covidJe hoeft geen medisch mondmasker te gebruiken, Door het dragen van een mondmasker voor publiek gebruik voldoe je aan de verplichting om een mondmasker te dragen. Je kunt een mondkapje voor eenmalig gebruik, ook wel wegwerp mondkapje genoemd, kopen bij de drogist, in een warenhuis, een supermarkt of bij een webwinkel. Er zijn ook mondkapjes van textiel te koop. Deze mondkapjes, die je kunt wassen en opnieuw gebruiken, zijn natuurlijk beter voor het milieu.

Je kunt ook zelf een mondkapje maken. Op het internet vind je een voorbeeld instructie voor het maken van een niet-medisch mondkapje. Het zelfgemaakte mondkapje moet zo goed mogelijk aansluiten op jouw gezicht en jouw neus, mond en kin bedekken. Gebruik als materiaal voor het mondkapje textiel dat je op huid kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld katoen. Huidirritatie door het zelfgemaakte mondkapje kan worden voorkomen door een niet gekleurd textiel te gebruiken. Geschikt zijn ook een vaak gewassen theedoek of kleding.
Het gebruik van stofzuigerzakken als filter moet worden afgeraden, want stofzuigerzakken en filters voor stofzuigers zijn niet bedoeld voor langdurig contact of om langdurig doorheen te ademen.

Het op de juiste wijze gebruiken van een mondkapje

Hoe moet je een gekocht of zelfgemaakt mondkapje op de juiste wijze gebruiken?
1. Je moet voor het opdoen van een mondkapje je handen 20 seconden wassen met water en zeep.
2. Doe je het mondkapje op? Dan mag je alleen het elastiekje of touwtje aanraken. Je moet ervoor zorgen dat het mondkapje goed over je neus, mond en kin zit.
3. Je mag het mondkapje na het opdoen niet meer aanraken. Ook mag je het mondkapje niet omlaag doen om te praten, te drinken of te eten.
4. Reis je met het openbaar vervoer? Stap uit en doe dan pas het mondkapje af. Je moet dan alleen de elastiek of touwtjes vastpakken.

Last van Corona symptomen? Laat je dan testen op Corona met een goedgekeurde Coronatest.